Antibakterial

Me zhvillimin e shkencës dhe teknologjisë dhe përmirësimin e standardeve të jetës njerëzore, kërkesa e njerëzve për materiale dhe produkte antibakteriale do të vazhdojë të rritet. Për të përmirësuar shëndetin e njeriut, për të përmirësuar mjedisin e jetesës dhe të punës, kërkimi dhe zhvillimi i materialeve të reja, me efikasitet të lartë, jo-toksike, pa erë dhe antibakteriale me veti antibakteriale që zgjasin shumë janë bërë zona aktuale e hulumtimit. Materialet antibakteriale argjendi kanë karakteristikat e efikasitetit të lartë, spektrit të gjerë, toksicitetit të ulët, mjedisit pa shije, jo ndotës, sigurisë dhe mbrojtjes së mjedisit, etj., Dhe po bëhen një nga agjentët e parë antibakterialë.

Si nanomaterial, nanosilgu ka efekt vëllimi, efekt sipërfaqësor, efekt madhësie kuantike dhe efekt tuneli kuantik makroskopik, dhe ka potencial të madh zhvillimi dhe vlera të aplikimit në fushat e superpërcjellshmërisë, fotoelektricitetit, antibakterialit dhe katalizës.

Dy lloje bakteresh, Escherichia coli dhe Staphylococcus aureus, u zgjodhën si përfaqësues për zbulimin cilësor dhe sasior të vetive antibakteriale të koloidit të përgatitur nano-argjend. Rezultatet eksperimentale konfirmuan që koloidi nano argjend i prodhuar nga Hongwu Nano ka veti të mira antibakteriale kundër baktereve Gram-negative, baktereve Gram-pozitive dhe moulds. Dhe vetitë antibakteriale janë të qëndrueshme.

Zbatimi kryesor i nano colloid argjendi nuk është i kufizuar në sa vijon:
 
Mjekësia: antibakterial dhe anti-infeksion, riparimi dhe rigjenerimi i indeve;
Elektronika: veshja përçuese, boja përçuese, paketimi i çipave, pasta e elektrodës;
Nevojat ditore: veshja / filmi anti-statik, anti-bakterial;
Materialet katalitike: katalizatori i qelizave të karburantit, katalizatori i fazës së gazit;
Materialet e shkëmbimit të nxehtësisë; materialet e veshjes me plating.

Mjedisi i shëndetshëm i jetesës është bërë qëllimi i qenieve njerëzore. Prandaj, mikroorganizmat mjedisorë që dëmtojnë shëndetin e njeriut tërheqin gjithashtu vëmendjen e njerëzve. Aktivitetet antibakteriale
 janë gjithmonë një detyrë e rëndësishme për njerëzit për të mbrojtur shëndetin tonë. Me zhvillimin e shkencës dhe teknologjisë, materialet nano antibakteriale përdoren gjerësisht në pastrimin e ajrit, trajtimin e ujërave të zeza,
 produkte plastike, veshje arkitektonike, shëndetësor mjekësor dhe fusha të tjera.

Klasifikimi i disa prej materialeve nano antibakterialë më të përdorur

1. Material metalik nano antibakterial
a. Nano grimca argjendi (në formë pluhuri)
b. Shpërndarja e nanogrimcave të argjendta (në formë të lëngët)
c Shpërndarje transparente pa ngjyrë nano argjendi (në formë të lëngshme)

2.Nano oksid metali material antibakterial
a.ZnO nano-grimca të oksidit të zinkut
b Nano grimcat e oksidit të bakrit CuO
c Nano-grimca oksid kupoz Cu2O
d Nano grimca dioksid titani TiO2 (fotokalizimi)

3.Nanomëzat me guaskë thelbësore
Nanopjesëza Ag / TiO2, nanopjesëza Ag / ZnO.etj

Zbatimi i materialeve nano antibakteriale
1. Veshje antibakteriale nano
Veshja antibakteriale dhe e mbrojtur nga myku, veshja e pastrimit të ajrit dhe veshja vetë-pastruese antifouling u zhvilluan duke shtuar në veshje materialet nano antibakteriale të sipërpërmendura dhe u mor efekti i jashtëzakonshëm i pastrimit.

2. Nano plastike antibakteriale
Shtimi i një sasie të vogël të materialeve antibakteriale mund të japë aftësinë plastike afatgjatë antibakteriale dhe baktervrasëse. Materiali plastik antibakterial shuma e shtuar prej 1% mund të jetë në antibakterial dhe sterilizim afatgjatë plastik.
Zbatimet e plastikës antibakteriale përfshijnë pajisje ushqimore, komunikime elektronike, pajisje shtëpiake, materiale ndërtimi, pajisje zyre, lodra, kujdes shëndetësor dhe produkte shtëpiake.

3. Fibrat nano antibakteriale
Për shkak se fibrat mund të thithin shumë mikroorganizma, nëse temperatura është e përshtatshme, mikroorganizmat do të shumohen shpejt, duke shkaktuar kështu një shumëllojshmëri dëmtimesh në trupin e njeriut.
 Tekstet fiberantibakteriale janë një lidhje e rëndësishme për të siguruar shëndetin e njerëzve.

4. Qeramika nano antibakteriale
Sipërfaqja antibakteriale e sendeve qeramike realizohet duke shtuar materiale nano antibakteriale.

5. Nano materiale ndërtimi antibakteriale
Ndërtesat moderne kanë ngushtësi të mirë të ajrit, izolim të pamjaftueshëm të nxehtësisë dhe ventilim, dhe muret mund të jenë me vesë dhe të lagësht, gjë që siguron kushte të favorshme për riprodhimin dhe përhapjen.
 të kërpudhave dhe mikroorganizmave të tjerë. Përdorimi i materialeve ndërtimore antibakteriale, veshjeve antibakteriale dhe bojrave antibakteriale mund të zvogëlojë shumë shkallën e mbijetesës së baktereve në sipërfaqet e mobiljeve,
 muret e brendshme dhe ajri i brendshëm, e cila është një mënyrë efektive për të zvogëluar probabilitetin e infeksionit kryq bakterial dhe infeksionit të kontaktit.