Veshje izoluese e nxehtësisë së qelqit është një shtresë e përgatitur nga përpunimi i një ose disa materialeve nano-pluhur. Nano-materialet e përdorura kanë veti të veçanta optike, domethënë, ato kanë një normë të lartë pengese në rajonet infra të kuqe dhe ultravjollcë, dhe një transmetueshmëri të lartë në rajonin e dritës së dukshme. Duke përdorur vetitë transparente të izolimit të nxehtësisë të materialit, ajo përzihet me rrëshira me performancë të lartë miqësore me mjedisin dhe përpunohet nga një teknologji e veçantë e përpunimit për të përgatitur veshje izoluese të nxehtësisë për të kursyer energji dhe miqësore me mjedisin. Nën premisën për të mos ndikuar në ndriçimin e xhamit, ai arriti efektin e kursimit të energjisë dhe ftohjes në verë, dhe kursimit të energjisë dhe ruajtjes së nxehtësisë në dimër.

Në vitet e fundit, eksplorimi i llojeve të reja të materialeve izoluese termike miqësore me mjedisin ka qenë gjithmonë qëllimi i ndjekur nga studiuesit. Këto materiale kanë perspektivë shumë të gjerë aplikimi në fushat e kursimit të energjisë së gjelbër të ndërtesës dhe izolimit të nxehtësisë së xhamit të automobilave-nano pluhur dhe materialeve funksionale të filmit që kanë transmetueshmëri të lartë të dritës së dukshme dhe mund të thithin ose reflektojnë në mënyrë efektive dritën infra të kuqe. Këtu ne kryesisht prezantojmë nanoparticat e bronzit tungsten të ceziumit.

Sipas dokumenteve përkatëse, filma përçues transparentë si oksid kallaji indium (ITO) dhe filma oksid kallaji të dopinuar me antimon (ATO) janë përdorur në materiale izoluese të nxehtësisë transparente, por ato mund të bllokojnë vetëm dritën afër infra të kuqe me gjatësi vale më të madhe se 1500nm. Bronzi i tungstenit të ceziumit (CsxWO3, 0 < x < 1) ka transmetueshmëri të lartë të dritës së dukshme dhe mund të thithë fort dritën me gjatësi vale më të mëdha se 1100nm. Kjo do të thotë, krahasuar me ATO dhe ITO, bronzi tungsten i ceziumit ka një zhvendosje blu në kulmin e thithjes afër infra të kuqe, kështu që ka tërhequr gjithnjë e më shumë vëmendje.

Nano grimca bronzi tungsteni ceziumikanë një përqendrim të lartë të transportuesve të lirë dhe veti unike optike. Ata kanë një transmetueshmëri të lartë në rajonin e dritës së dukshme dhe një efekt të fortë mbrojtës në rajonin afër infra të kuqe. Me fjalë të tjera, materialet prej bronzi tungsteni ceziumi, siç janë veshjet izoluese të nxehtësisë transparente prej bronzi tungsteni ceziumi, mund të sigurojnë transmetim të mirë të dritës së dukshme (pa ndikuar në ndriçimin) dhe mund të mbrojnë pjesën më të madhe të nxehtësisë të sjellë nga drita afër infra të kuqe. Koeficienti i thithjes α i një numri të madh të transportuesve të lirë në sistemin e bronzit të tungstenit të ceziumit është proporcional me përqendrimin e transportuesit të lirë dhe katrorin e gjatësisë së valës së dritës së thithur, kështu që kur rritet përmbajtja e ceziumit në CsxWO3, përqendrimi i transportuesve të lirë në sistemi rritet gradualisht, përmirësimi i thithjes në rajonin afër infra të kuqe është më i dukshëm. Me fjalë të tjera, performanca mbrojtëse afër infra të kuqe e bronzit të tungstenit të ceziumit rritet ndërsa përmbajtja e tij në cezium rritet.

 


Koha e postimit: Qershor-24-2021