Qeramika piezoelektrike është një lloj materiali qeramik funksional i informacionit që mund të shndërrojë energjinë mekanike dhe energjinë elektrike në njëra-tjetrën. Isshtë një efekt piezoelektrik. Përveç piezoelektricitetit, qeramikat piezoelektrike gjithashtu kanë dielektricitet, elasticitet, etj., Të cilat janë përdorur gjerësisht në imazhe mjekësore, sensorë akustikë, shndërrues akustikë, motorë tejzanor etj.

Qeramikat piezoelektrike përdoren kryesisht në prodhimin e shndërruesve tejzanor, shndërruesve akustikë nën ujë, bartësve elektroakustikë, filtrave qeramikë, transformatorëve qeramikë, diskriminuesve qeramikë, gjeneratorëve të tensionit të lartë, detektorëve infra të kuq, pajisjeve sipërfaqësore të valëve akustike, pajisjeve elektro-optike, pajisjeve ndezëse dhe detonuese, xhirot piezoelektrike, etj., përdoren jo vetëm në fusha të teknologjisë së lartë, por edhe në jetën e përditshme për t’i shërbyer njerëzve dhe për të krijuar një jetë më të mirë për njerëzit.

Në Luftën e Dytë Botërore, qeramika BaTiO3 u zbulua, dhe materialet piezoelektrike dhe aplikimet e tyre bënë përparim epokal. Dhepluhur nano BaTiO3 bëjnë të mundur prodhimin e BaTiO3 Qeramike me veti më të përparuara.

Në fund të shekullit të 20-të, shkencëtarët e materialeve nga e gjithë bota filluan të eksplorojnë materiale të reja ferroelektrike. Për herë të parë, koncepti i materialeve nano u fut në studimin e materialeve piezoelektrike, gjë që bëri që kërkimi dhe zhvillimi i materialeve piezoelektrike, një material funksional, të përballet me një përparim të madh, të manifestuar në materiale. Ndryshimi në performancë është se vetitë mekanike, vetitë piezoelektrike dhe pronat dielektrike janë përmirësuar ndjeshëm. Kjo padyshim që do të ketë një ndikim pozitiv në performancën e këmbyesit.

Aktualisht, qasja kryesore e miratimit të konceptit të nano metrit në materialet piezoelektrike funksionale është përmirësimi i vetive të caktuara të materialeve piezoelektrike (shtimi i nano-grimcave të ndryshme për të formuar komplekse nano në materialet piezoelektrike) dhe (përdorimi i nanopeshërave piezoelektrik ose Nanokristaleve dhe polimere bëhen në materiale të përbëra nga mjete speciale) 2 metoda. Për shembull, në departamentin e materialit të Universitetit Thanh Ho, në mënyrë që të përmirësohet polarizimi i ngopjes dhe polarizimi i mbetur i materialeve qeramike ferroelektrike, nanopjeshtrat Ag u shtuan për të përgatitur "qeramika ferroelektrike nano-shumëfazore bazuar në nanopjesëza metalike / qeramika ferroelektrike"; Të tilla si nano alumina (AL2O3) / PZT,nano dioksid zirkoniumi (ZrO2)/ PZT dhe qeramika të tjera feroelektrike nano të përbërë për të zvogëluar materialin origjinal ferroelektrik k31 dhe për të rritur qëndrueshmërinë e thyerjes; materialet nano piezoelektrike dhe polimerët së bashku për të marrë materialin e përbërë nano piezoelektrik. Këtë herë ne do të studiojmë përgatitjen e qeramikës piezoelektrike duke përzier pluhurat nano piezoelektrike me aditivë nano organikë, dhe më pas duke studiuar ndryshimet në vetitë piezoelektrike dhe vetitë dielektrike.

Ne po presim gjithnjë e më shumë aplikime të materialit nano-grimcave në qeramikën piezoelektrike!

 


Koha e postimit: Qershor-18-2021